
O vizită, chiar și în prag de iarnă în Berlin, nu se putea încheia fără o jumătate de zi petrecută în grădina zoologică din centrul orașului, completând-o cu acvariul dispus pe trei etaje, aflat în clădirea de lângă.
Este cea mai veche grădină zoologică din Germania, datând din 1844. Atât parcul zoo, cât și acvariul au fost distruse în cel de-al Doilea Război Mondial. În prezent sunt reconstruite în linii moderne, încercând să reproducă cât mai aproape de realitate mediile naturale ale animalelor, unele destul de rar întâlnite, păsărilor exotice, reptilelor și multitudinii de pești.
Intrarea este 22 de euro și cuprinde ambele obiective. Se poate opta și doar pentru vizita la zoo, biletul fiind în acest caz, 16 euro.

De ce ne-a plăcut Acvariul?
Am început cu acvariul, puțin aglomerat într-o marți după-amiază, destul de ploioasă, ca mai toate zilele prinse în orașul care parcă nu se mai sătura de norii cenușii. În afara câtorva grupuri de copii entuziasmați și a unor tineri francezi și nemți, acvariile pline de plante și pești variați, ni s-au dedicat în totalitate.
Vizita s-a desfășurat precum o poveste din universul subacvatic, printre înotătorii viu colorați și meduzele elegante, în rochii dantelate. Pe măsură ce ne afundam în adâncuri, rechini albi, pisici de mare, țipari și alte specii de vietăți marine, aglomerau bazinele decorate cu alge, roci, corali sau obiecte pierdute din vasele scufundate, imitând fidel lumea ascunsă pe fundul apelor.



Acvariul se întinde pe trei etaje, fiecare cu specificul său. Dacă în prima parte ne-am familiarizat cu viața din mări și oceane, următoarele două etaje ne-au prezentat clasa reptilelor, câteva specii de amfibieni și insecte.
La primul etaj, o încăpere înaltă reproduce decorul din tropice, iar sub podul ce traversează „râul” se odihnesc crocodilii și țestoasele, în micul colț de junglă.
Am fost parcă introduși într-un scurt episod realizat de Animal Planet, în lumea reptilelor uriașe, apoi trecuți printre insectele camuflate, confundându-se cu natura, pe care le puteai trece ușor cu vederea dacă iți pierdeai concentrarea.
Un acvariu complex, în care am petrecut fără să realizăm o oră și jumătate și am mai fi zăbovit puțin, dacă nu aveam în aceeași zi pe listă și grădina zoologică.
Recomand să alocați aproximativ două ore celor trei etaje, pentru a descoperi universul creat aici și particularitățile fiecărui specimen găzduit.


Grădina Zoologică
Istoria din Zoo Berlin este destul de tristă, considerând poziția Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial. Odată înfloritoare, adăpostind peste 4000 de animale înainte de 1939, doar 91 au fost salvate după bombardamentele și atacurile suferite. Clădirile inițiale, distruse în mare parte, au fost reconstruite din temelii și repopulate, devenind în prezent una dintre cele mai mari atracții ale Berlinului modern.
Grădina zoologică este deschisă pe tot parcursul anului. Până nici vremea ploioasă și frigul nu reușesc să strice ritualurile zilnice ale animalelor, astfel că am reușit să vedem felinele, lupii albi, câinii africani, babuinii, toți aflați în parcul exterior, chiar și într-o zi mai apăsătoare, de început de iarnă.

Dar nu toate animalele s-ar putea adapta schimbărilor climatice, motiv pentru care există și câteva clădiri ce oferă condiții propice în orice anotimp. Aici am regăsit păsările exotice, care ne-au purtat în colțurile îndepărtate ale Africii de Sud, cu un mic ocol prin Australia.
În următoarea clădire sunt acvariile uriașe, populate de hipopotami, ce înoată nestingheriți, agitând copii de pe margine. Puțin mai departe sunt și locurile de joacă ale maimuțelor, cimpanzeilor, urangutanilor, gorilelor și altor specii înrudite, atent organizate, oferindu-le spațiu suficient și recuzită potrivită pentru activitățile zilnice.
O casă mică, decorată cu motive chinezești, acunde câțiva urși panda. Exact cum îi știam, leneși, mestecând molcom crenguțele de bambus. Abia dacă ne-au aruncat o privire plictisită.
Grădina se închide odată cu lăsarea întunericului și chiar dacă prin curtea exterioară am putut continua turul, clădirile nu au mai primit vizitatori puțin după ora patru. Va trebui să revenim pentru elefanți, antilope și girafe, pe care i-am ratat de data asta.







Zoo Berlin este unul dintre cele mai vizitate obiective din oraș și pe bună dreptate. Poate că primăvara ar fi totuși un anotimp mai potrivit unei plimbări lungi, culorile ar fi mai pronunțate, iar animalele probabil mai vioaie, întâmpinând bucuroase, la fel ca și noi, mult așteptatul sezon cald.